De manglende superlativer fra 6. etape mellem Thise og Blokhus, kan jeg så med lind hånd drysse ud på denne etape og skal man forsøge sig ud i vandringens kunst og kun gøre det én gang i sit liv, kunne denne etape bestemt godt være en oplagt mulighed.
Strækningen fra Tranum til Fjerritslev over Svinkløv, er et rent overflødighedshorn af naturoplevelser og ikke mindst naturfænomener og historie.
For nu at blive i cykel-jargonen, må dette betegnes som kongeetapen. I hvert fald nord for Limfjorden. Hvor jeg hidtil ikke har været over de 120 højdemeter på en etape, rundede jeg på denne etape 350 højdemeter. Så udfordret har jeg været i dag, men det har været ok 😊
Etapen her i den nordvestlige del af Hanherred, er præget af Lien, der er Danmarks største indlandsskrænt. Den rejser ca. 70 meter op, ift. det flade forland, som var havbund for omkring 5000 år siden. Det betyder, at havet tilbage i stenalderen nåede helt op til skrænten. En af de karakteristiske træk ved Lien er, at der er mange dale og kløfter, der skærer sig igennem terrænet. De mest kendte af dem, er Langdalen og Fosdalen.
Videre gik turen til Slettestrand, som i lighed med Thorup Strand (Gutterne fra kutterne), er kendt for at trække kutterne på land med et såkaldt ”spil”.
Slettestrand og området omkring Svinkløv og Grønnestrand, er noget helt særligt og blev da også af Kong Frederik den 6. udnævnt, som værende ….”den smukkeste plet i mit rige”, da han en julidag i 1824 kom ridende med sit følge. Senere hen er der oprettet en mindesten for Kong Frederik den 6.
I Slettestrand åbnede boghandler Preben Hansen tilbage i 1967 kunstcentret Lien, som dengang blev betegnet som ”Nordjyllands Louisiana”.
Som om, det ikke var historie nok for en dag, gik turen videre til det ikoniske Svinkløv Badehotel, som jo desværre brændte tilbage i september 2016. En altødelæggende brand og man var i tvivl om, hvorvidt det skulle genskabes, men heldigvis besluttede man sig for at genopbygge badehotellet igen – i respekt for det gamle badehotel, men samtidig i en version 2.0, hvor der er mulighed for nye minder og traditioner.
Det eneste, der stod tilbage efter branden, var Annekset og ishuset fra 1934 (det oprindelige badehotel var fra 1925). Ishuset fik jeg så lige afprøvet i dag.
Efter et kort ophold ved Svinkløv, var det tid til resten af dagens tur ned mod Fjerritslev. Jeg landede veltilpas, men dog lettere brugt oven på dagens tur til Fjerritslev og nu står den på restitution, inden jeg i morgen ”går frisk over Limfjordens vande”.
Dagens tur var 26 km og samlet set, har jeg nu gået ca. 185 km.