Rundt om Hald Sø (30-10-2022)

Udsigt fra Dollerup Bakker, ud over Hald Sø

Udsigt fra Dollerup Bakker, ud over Hald Sø

Bag om ruten

På en mild efterårsdag, besluttede min yngste datter og jeg selv, at vi skulle en tur rundt om Hald Sø. Dels fordi hun kendte området godt, efter et års ophold på Hald Ege Efterskole og jeg havde selv stiftet bekendskab med området på min egen tur ned gennem Jylland - langs Hærvejen.

Vi brugte turforslaget fra Frie Fodspor, som vi selv målte op via AllTrails. Ruten kan ses her

Vi satte bilen ved Niels Bugges Kro og gik i urets retning. På Alltrails er ruten opmålt til at være godt 19 km, og omkring 350 højdemeter. 

På grund af det kuperede terræn og valget om at nyde turen i fulde drag, brugte vi omkring fem en halv time på at komme rundt om søen. Så var der også tid til både anekdoter og 'løgnehistorier' fra yngstedatterens ophold på Hald Ege Efterskole, hvilket jeg nød til fulde. 

Niels Bugges Kro

Niels Bugges Kro

Op- og nedgang til tårnet i Niels Bugges Borg

Op- og nedgang til tårnet i Niels Bugges Borg

Selve turen og lidt historie..

Som skrevet, startede vi turen ved Niels Bugges Kro, hvor der er rig mulighed for at parkere. Hvis man kommer med offentlig transport, er der også mulighed for at tage rute 712 fra Viborg til Hald Hovedgård eller Dollerup og så starte turen derfra.

Niels Bugges Kro, der blev opført i 1872, er i dag er en restaurant i den lidt dyrere ende af skalaen og er opkaldt efter Niels Bugge, der var en af de førende 'stormænd' i 1300-tallet. Han var godsejer og politiker og blev især kendt for at gøre oprør mod kongen (Valdemar Atterdag), efter at han tidligere havde været en af den selvsamme konges støtter.

Vi gik i urets retning, ud til Niels Bugges Borg, der er sat fint i stand og hvor der ligeledes er mulighed for at blive opdateret om Niels Bugges gøren og laden og fra tårnet er der den skønneste udsigt ud over Hald sø, der jo egentlig var dagens tema.

Hald Sø er 3,3 kvadratkilometer og er på sit dybeste sted 31 meter, hvilket gør den til den tredjedybeste sø i Danmark. Søen var indtil 1950'erne en af de reneste søer i Danmark, men udledning af spildevand og andre urenheder, gjorde søen grumset og uklar, indtil man i 1980'erne rådede bod på tidligere tiders unoder og igen fik søen til at fremstå ren og klar og i dag er den igen et yndet mål for badning og ophold i vandet.

Det rige dyreliv i søen, gør også, at der er muligheder for lystfiskeri. I det hele taget er der et rigt dyreliv i- og omkring søen og hele området blev fredet tilbage i 2002. Så i dag fremstår søen og hele området som et sandt eldorado for alle former for naturelskere.

Turens videre forløb

Turen fortsatte nord om søen og ved første øjekast i planlægningen hjemmefra, virkede det lidt "ødelæggende", at man var nødt til at passere Vejlevej (hovedvej 13) to gange.

Det er det dog ingenlunde. Selvfølgelig skal man se sig for, før man går over vejen, men turen langs vejen (1. gang), er ikke særlig lang og ret hurtigt, drejer man ind af 'Tostrupvej', så man igen kan nyde naturen. Man bevæger sig dog en lille smule væk fra søen.

Anden gang, hovedvejen passeres, er turen langs hovedvejen heller ikke lang og straks den er krydset, bevæger man sig igen ned mod selve Hald Sø, igennem et skovområde.

På denne side af søen (østsiden), er skov og stier lidt mere uspolerede og og det giver en anderledes oplevelse, end på vestsiden af søen. Man er også mere alene på denne side af søen. Det var i hvert fald vores oplevelse.

I takt med, at vi kom ned i den nederste del af søen, mødte vi igen flere mennesker, uden at det dog var et problem og her ved den sydlige del af søen (ved Dollerupvej), er der også mulighed for parkering.

Dollerup Bakker

Vi bevægede os igen over på vestsiden af søen, for her at bestige Dollerup Bakker. Her får man for alvor pulsen op, når de stejle trin skal forceres og hvor det højeste punkt er 63 meter over havoverfladen og det er hele turen værd. 

For efter at være kommet op på toppen, havde vi helt naturligt brug for en pause og det brugte vi til at nyde den helt igennem vanvittige smukke udsigt, vi havde derfra. 

Muligheden for at sidde og nyde en is eller få en kop kaffe fra Dollerup Ishus og bare falde i svime over denne fantastiske udsigt, er bestemt til stede. Området var også på denne sene efterårs søndag velbesøgt og med rette.

Opstigningen til Dollerup Bakker

Opstigningen til Dollerup Bakker

Udsigten fra Dollerup Bakker

Udsigten fra Dollerup Bakker

Inderøen

Når man kommer op på toppen af Dollerup Bakker, går man langs en bakkekam, inden man igen skal nedad, for herefter at træde ind på Inderøen. 

Er kræfterne ved at slippe op, kan man springe Inderøen over. Derved kan man "spare" ca. 4 kilometer, vil jeg tro. Vi valgte dog hele pakken og tog Inderøen med og det fortrød vi bestemt ikke.

Turen inde i Inderø Skov på de flotte kvalitetsstier, mellem de smukke bøgetræer i omgivelserne af de smukke efterårsfarver gjorde, at de nok så berømte "wauw-udbrud" igen og igen blev brugt.

Selvom vi var tæt på målet, fandt vi en bænk, hvor vi både kunne nyde skoven og Hald Sø.  

Afslutning og opsummering på turen

Sidste del af strækket på turen gik langs 'Ravnsbjergvej', hen mod Niels Bugges Kro, hvor turen startede. Selv så tæt på en landevej, føler man sig at alligevel godt pakket ind i træer og selv på dette sene tidspunkt af turen, er det stadig muligt at suge til sig af skøn natur, med udkig til Hald Sø.

Velankommet tilbage til bilen, kunne vi konstatere, at AllTrails-app'en, måler turen til 19,15 km., mens mit Garmin ur havde opmålt ruren til 18,43 km., så sandheden skal nok findes et sted midt i mellem.

Hvis man ikke allerede nu har fået det indtryk, kan jeg ikke understrege nok, hvor flot denne tur er. For mig personligt, er det ikke blot en sø og lidt træer. 

Det er afvekslingen på en tur, på et så forholdsvis lille område. Bakker, skov, hede, sø, brede stier, smalle stier, små landeveje og vandløb. Ja, turen har det hele og den kan nydes på alle tider af året. Jeg kan dog ved selvsyn konstatere, at efteråret viste det bedste frem. Det er en MUST SEE tur.