28. august 2021 - 16. etape fra Gråmose til Sepstrup (26 km)

16. etape fra Gråmose til Sepstrup – 26 / 366km.

Dagen i dag, havde jeg på forhånd glædet mig til. Jeg har indtil videre nydt turen fra Grenen og til Gråmose i eget selskab, men på denne tur, var jeg så heldig, at få følgeskab af min kære søster. Vi startede turen ved Kompedal Plantage, nær Gråmose og krydsede hurtigt Hovedvej 13, for derefter at søge ind i Buchwald Plantage.

Fra Buchwald Plantage, føres hærvejsruten øst om Bølling Sø og historien fortæller, at da man for en snes år siden satte sig for at etablere og kortlægge en fast hærvejsrute fra nord til syd i den brede ’hærvejs-korridor’, der i så høj grad som muligt skulle følge eksisterende stier og lokalveje, ville det daværende Ringkøbing Amt ikke deltage og derved blev vejen ført ’højre om’ Bølling Sø, men som de siger i Engesvang, har de historisk tradition for at blive holdt udenfor.

Byen var oprindelig tørvegraver-by og var nok mest kendt som en ’rå’ og fattig by, hvor byens befolkning ikke var af Guds bedste børn. Den hyggelige stationsby, er heldigvis meget mere fredelig i dag. Togforbindelsen til og fra byen, gør, at den er velegnet som start- og slutdestinationen i forbindelse med en hærvejsetape.

Før vi kom til Bølling Sø, gik vi igennem Stenholt Skov, der er en gammel egestævningsskov. Træerne blev afskåret ved roden og herfra voksede stødskud frem, der senere blev benyttet som hegnsmateriale eller brændsel. Skoven blev fredet i 1988, for at bevare og genskabe egekrattet. Det er dog stadig tilladt at vandre i skoven og der er afmærkede stier, så det er muligt at nyde det smukke område.

I den sydlige del af skoven ligger Klosterlund Museum og i umiddelbar nærhed, kan man se fund fra de ældste bopladser i det jyske. De dateres tilbage til ca. år 8000 f. kr. Bølling Sø har skabt et eldorado for fugle og fisk, men også mennesker (vi så dog ikke meget liv i dag) for den sags skyld og stedet er flittigt besøgt og det er med god grund. Det er virkelig et skønt område.

Søen blev dannet for ca. 10.000 år siden var oprindelig en højmose, men gennem århundredes opgravninger af tørv, er moseområdet nu omdannet til en 360 hektar stor sø. I 1870’erne blev søen afvandet, men blev aldrig rigtig god landbrugsjord.

Arealet blev derved fredet og søen blev igen genskabt 2004-05. I moseområdet, er der gennem tiden gjort en del fund. De to mest kendte er nok Ellingpigen og Tollundmanden.

Videre gik turen op over Hørbylunde og de omkringliggende bakker, hvor det på sine stræk løfter sig op til 80 meter, fra vadestedet op til de højeste punkter. Endnu en gang sejrer den smukke udsigt og den overgav vi os gerne til.

Ganske nærved, på toppen af Hørbylunde Bakke – dog ikke på selve ruten – var det, at digteren Kaj Munk blev likvideret af de tyske besættelsestropper den 4. januar 1944. Eller det var i hvert fald der, liget blev fundet. Det er i vejkanten på stedet markeret med et stenkors.

Efter dette lille historiske sidespring, gik turen videre gennem Bødskov Krat og små landeveje, inden vi trætte og veltilpasse landede i Sepstrup, hvor Heidi endnu en gang agerede redningsplanke og samlede os op, ligesom hun har gjort på mange af foregående ture. En skøn dag, der helt naturligt sluttede med dejligt mad og god rødvin. Tak for turen, faster K 😊🥰

Bølling Sø

Bølling Sø