Fra udsigtstårnet - ca. 1 km inde på ruten, når man starter i Snaptun, med udsigt til Endelave færgen og Hjarnø i baggrunden.

Fra udsigtstårnet - ca. 1 km inde på ruten, når man starter i Snaptun, med udsigt til Endelave færgen og Hjarnø i baggrunden.

Trappen op til udsigtstårnet

Trappen op til udsigtstårnet

Kyststien - Snaptun-Juelsminde (10-09-2022)

Turen er en knap 24 kilometer lang punkt til punkt rute. For at skære det helt ud i pap, betyder det, at man starter ét sted og slutter et andet 🙂

Turen kan vandres i begge retninger, så det er op til en selv, om man vil starte turen i Snaptun eller i Juelsminde. Jeg valgte at starte i Snaptun, da jeg skulle hentes og mente at man bedst kunne slå ventetiden ihjel i Juelsminde, når turen var slut.

Jeg have taget toget fra Aarhus til Horsens og derefter rute 104 (bus) til Snaptun. Den kører i øvrigt videre til Juelsminde, hvis man hellere vil starte derfra.

Selve ruten er en utrolig skøn tur og tilmed en meget varieret en af slagsen. Smalle og krogede skovstier og strækninger på markveje, trampestier, sandstrand, små asfaltveje og både bakket og fladt terræn, gør at man hele tiden bliver overrasket. Turen har det hele.

På det meste af turen, har man den smukkeste udsigt ud over vandet og har man ikke styr på det med tidevandet, kan man komme ud for, at skulle  forcere lidt af ruten I VANDET 😀Det måtte jeg sande i den sydlige del af As Vig.

Det er dog ikke et stort problem og det er slet ikke noget, man skal lade sig begrænse af. Man skal mere se det som en del af turen og de overraskende momenter, denne tur er præget af.

Når As Vig og stranden forlades, begiver man sig op mod det meget smukke Palsgaard Gods og den tilhørende park, hvor der står flere flotte skulpturer, en amfiscene, smukke staudebede og mægtige Rhododendron. Her kan det anbefales, at slå sig ned på en af de mange bænke og nyde sin madpakke, eller tage en rundtur, mens man nyder det imponerende syn i parken. 

Resten af turen gik langs Sandbjerg Vig, der gik i en stor bue, inden turen havde sin afslutning i smukke Juelsminde.

Ruten - knap 24 km fra Snaptun til Juelsminde

Ruten - knap 24 km fra Snaptun til Juelsminde

As Vig

As Vig

Ved opgang fra As Vig, ad markvej mod Palsgaard Gods.

Ved opgang fra As Vig, ad markvej mod Palsgaard Gods.

Grusstien, der meget godt symboliserer stykket langs Sandbjerg Vig, ind mod Juelsminde

Grusstien, der meget godt symboliserer stykket langs Sandbjerg Vig, ind mod Juelsminde

Lidt historie og nedslagspunkter om de vigtigste punkter på ruten

Min afgang var som sagt fra Snaptun - den lille fredelige havneby med knap 500 indbyggere, hvorfra der dagligt sejler færge til både Hjarnø og Endelave. Sådan var det ikke i gamle dage, hvor Snaptun indtog et strategisk vigtigt forsvar af Horsens, hvorfor der blev bygget vagtposter, der beskyttede den relativt smalle indsejling til Horsens Fjord ved Hjarnø Sund.

Allerede tidligt på turen, efter ca. 1-2 kilometer på toppen af en skrænt i Tønballe Skoven, ses to kanoner, der symboliserer 'Svenskeskansen', der blev opført i år 1658 under Svenskekrigen. 

Videre på turen, kommer man til et markant "knæk" på ruten, Hundshage. Her lå det største batteri, der blev opført 1807-1814 og beskyttede stedet under Englandskrigene. 'Store Batteri', som det kaldtes, er dog inden for de sidste 50 år ædt op af havets bølger. 

Lederen af forsvaret, Jes Glud boede på det nærliggende 'Jensgaard', som ligeledes passeres efter ca. 5 kilometer. Efter at have mærket historiens vingesus, kom jeg ud på et asfaltstykke på 2-3 kilometer. Blandt andet forbi Pøt Strandby, før man igen føres ind i Sønderby Skov.

Herefter føres man ned til stranden, hvor de næste 5-6 kilometer går langs As Vig. Tidevand og havets insisterende indhug på at æde land gør, at man ikke helt slipper for at få våde tæer. Især det sidste stykke af turen langs As Vig er udfordrende i den retning, inden man igen kommer op på en markvej, via lidt krat, før man bevæger sig op mod Palsgaard gods og park.

Jeg var heldig med vejret og inde i parken kunne jeg nyde min madpakke og synet af mægtige rhododendron, smukke staudebede, amfiscene og skulpturer, der står forskellige steder i parken. Et besøg værd, også selvom man ikke er ude og vandre.

Herefter gik turen igen ned mod vandet og resten af dagens vandring foregik parallel med Sandbjerg Vig, hvorfra man havde den fineste udsigt til Endelave, Æbelø og ikke mindst Juelsminde, der skulle runde dagens tur af.

Juelsminde, der med sine godt 4000 indbyggere, emmer af idyl og denne september eftermiddag var bestemt ikke nogen undtagelse. Da jeg ankom, var der fest på havnen og jeg blev modtaget til tonerne af 'Mormors kolonihavehus' og min tur sluttede inde i bykernen, hvor jeg (synes jeg selv) fik en velfortjent fadøl, mens jeg nød stemningen i byen og synet ud over lystbådehavnen. 

Turen er måske i overkanten for nogen, men alligevel anbefaler jeg at gå hele turen, for at få et samlet sanseindtryk. Der er masser af muligheder for at holde pauser og sætter man dagen af og tager den store madpakke med, skal man nok komme igennem. I hvert fald en tur, jeg på det varmeste kan anbefale.