Rundt om Samsø - april 2023

Fra idé til plan til handling

I de par år, hvor vandrelivet er kommet ind under huden på mig, har jeg haft ét stort ønske. Det har hverken været Camino, Hærvej, eller noget andet smart. Det har været en tur rundt om Samsø. Der hvor jeg er født og hvor jeg er vokset op og først i slutningen af mine teenage år forlod til fordel for Aarhus. Selvom jeg ikke har boet på Samsø siden slut 80'erne, er det stadig at komme hjem, når man kører om bord på færgen i Hou. 


Både kone og børn har altid sagt, at de kan mærke, at der falder en vis ro over mig, når vi - alt for sjældent - er på øen. Så, ja. Den stod højt på min liste over vandreture, der bare måtte opleves.


Kun én ting har forhindret mig i allerede at have gjort det og det er turen ud på Besser Rev, hvor 'Draget' skal passeres. Draget er en lille passage, der ved højvande kan stå under vand og da jeg var barn, var der desværre en dødsulykke ved Draget, der har gjort, at jeg aldrig har været på den anden side til fods. Dels synes mine forældre, at det var en dårlig idé, men jeg havde heller ikke rigtig modet til det. Jeg har dog flere gange været der i båd, men skulle man rundt om øen, skal det jo være hele vejen og det inkluderer også Besser Rev.


En december-dag/aften i 2022, hvor vi var til julefrokost og sild og snaps var en del af ingredienserne, spurgte Henrik mig, om jeg havde planer om at gå rundt om Samsø? Det var efter vi havde spist rigtig mange sild ;-) Henrik er en af mine rigtig gode barndomskammerater, der ligesom jeg selv er født og opvokset på Samsø. Jeg kunne ret hurtigt svare 'ja' til, at jeg havde planer om, at gå rundt om øen.


Han spurgte så, om han måtte komme med og det gjorde mig på flere planer rørt. Dels havde jeg nok fået 'lidt for mange sildemadder', men at ens barndomskammerat, der ellers ikke lige er "vandre-typen", ville med rundt om øen (i vore øjne findes der kun en ø), gjorde mig glad. Så, det var et meget klart 'JA TAK'. Dels havde jeg så en at dele oplevelsen med og den anden del med at passere Draget ville så også være løst. Henrik kender "Revet" (Besser Rev) og Stauns Fjord som sin egen bokselomme, så at have ham ved sin side, ville jo ud over at være godt venskab og selskab, også være forbundet med tryghed. 


Da vi havde fået julefrokost og sildemadder på afstand, var jeg jo derfor nødt til lige at høre, om vi stadig begge var klar på oplevelsen og da vi begge kunne nikke bekræftende til det, var det bare med at finde dato. Påsken var det mest sandsynlige, ad hensyn til sammenhængende fridage. Så vi blev enige om at tage turen fra den 3.-6. april 2023.


Nu bliver ironien tyk. Vi havde begge set, at Besser Rev er lukket fra den 15. april til den 15. juli, da det er der at fuglene har deres yngleperiode....troede vi. Når man nu ikke vil indrømme at have taget fejl, hvad er så mere nærliggende end blot at påstå, at de har lavet datoen om - til den 1. april. Pis' os'. Lige præcis et par dage før vi skulle være der. Skulle vi udskyde turen, eller fastholde den og så tage Revet på et senere tidspunkt? Beslutningen var nem. Vi besluttede at gennemføre turen og så tage de ca. 10-11 km frem og tilbage på Revet på et senere tidspunkt. 



Etaperne

Så var sagen klar. Turen skulle gennemføres. Knap 82 kilometer, fordelt på fire etaper. Ikke at vi nødvendigvis skulle have "højre-skøjten" i vand hele tiden, men planen var, at gå så tæt på vand som overhovedet muligt og var der en sti, som man kunne gå på og hvor man stadig kunne se vandet, ville det også være ok. Jeg kan allerede afsløre, at Samsø - hvadenten man vandrer inde på øen, eller langs kystlinjen - er gudesmuk (jeg er nok lidt farvet i den retning), men vælger man den måde at vandre på, som Henrik og jeg gjorde, har man også valgt den sværeste. Som min kære ven sagde: "Vi aftalte at gå rundt om øen, ikke på øen!" Så var der ikke så meget at diskutere. Der vil nederst her på siden komme en oversigt over de mest udfordrende stykker på turen, når man går "rundt om øen".


1. etape: Fra Ballen til Langør (21,8 km)
Ballen ligger på østkysten af Samsø og det var her vores tur skulle starte. Så var planen at gå mod nord, så vi på hele turen, ville have havet på højre side. 

Fra Ballen går man i starten mest på sandstrand, der lidt senere bliver til en blanding at sand og småsten. Ikke noget videre krævende, men alligevel en lille forsmag på, hvad der ventede os. Ved golfbanen, trak vi ind på en trampesti, som vi fulgte i 1-2 kilometer. Herefter var det igen ned på stranden i noget blandet sand og sten. 

Fra Stålhøj Hage, som udover revet er det østligste punkt på ruten, mødte vi for første større udfordringer - store sten. Meget store sten. Her er det med at holde tungen lige i munden. Giver man sig tid, kan det sagtens lade sig gøre, men man skal koncentrere sig. Turen på de store sten, fortsætter helt hen til hvor Besser Rev starter.

Her krydses vejen, der går ud til p-pladsen og derefter følger man en lille sti, til man er ved Stauns Fjord. 


Stauns Fjord er et meget specielt vådområde med masser af dyreliv og mange små holme, der for de flestes vedkommende, ligger pænt pakket ind i mellem "fastlandet" og Besser Rev. Området er unikt og selvom jeg er vokset op relativ tæt på området, er det ikke her jeg har været mest. Der var meget lavvande i området her i start april, og ligesom med selve Revet, er der på dette stræk steder, man ikke må bevæge sig ind i, pga. fuglenes yngleperiode og det skulle vi navigere efter.

Det medfører så, at man på strækningen inde i Stauns Fjord, mellem Besser Rev og Alstrup, er nødt til at navigere efter forholdene og ikke efter et kort. Alternativt, kunne man vælge at tage landevejen til Besser og så bagom til Maden, men så får man ikke det unikke udkig ud over fjorden, som er her.

Velankommet til Alstrup (på bagsiden), ramte vi en markvej, der går direkte til Stauns og den førte os ud til Gammelholm, hvor vi valgte at holde vores middagspause.

Udsigt ud over Stauns Fjord

Lidt slidte her på førstedagen, efter at have forceret udfordringer i ukendt terræn, hjalp det med det klassiske "vandre-kit", nemlig rugbrødsmadder og chokofanter. Skyldet ned med vand og til lejligheden også en påskebryg. Videre det gik langs fjorden, og vi fulgte "rød rute", der ikke var helt tørlagt. Fødderne blev kun lidt fugtige og efter at have forladt den røde rute, måtte vi navigere lidt på gehør, indtil vi nåede "Stauns Havn", som den så flot hedder. Der ligger dog kun lidt både og joller.


Fra Stauns Havn, var der igen helt fast sti under fødderne, gennem et mindre skovområde og det førte os til sidst ud til hedelandskabet ved Kanhave kanalen. Stien ud til Kanhavekanalen var så skæv, at vi følte, vi gik på en cykelbane, men frem kom vi til Langør landevejen, som vi skulle følge det sidste stykke til Langør. Lige før dagens mål, spurgte Henrik dog, om jeg ville med op på toppen af Grønhoved, hvilket var en rigtig god idé, for der havde man den skønneste udsigt ud over fjorden, men kunne samtidig også se lidt at starten på morgendagens tur, der bl.a. ville omfatte Lilleøre.

Udsigt fra Grønhoved - ligeledes billedet ved siden af. Blot i hver sin retning.

2. etape: Fra Langør til Mårup Havn (24,2 km)

Tirsdag morgen var begge mand klar på dæk igen. Vi startede fra samme bænk i Langør, hvor vi sluttede dagen før og efter samme principper. Så tæt på vand som det var muligt, men uden at få våde sko. Det var som tidligere skrevet præmissen for denne tur.


Dagens tur kunne i grove træk deles op i to kategorier. På den østlige side mellem Langør og Samsøs nordligste punkt, Issehoved, var det på sandstrand stort set hele vejen. Vores største udfordring var at gætte hvor mange kilometer der var, inden vi nåede Issehoved og det taler ikke til min fordel, at bruge mere tid på den diskussion :-)



Langør - set fra Lilleøre

Sådan ser store dele af turen ud fra Langør til Issehoved

På den anden side af Issehoved og hele vejen til Mårup Havn, var det kun irriterende rullesten i næsten 8 kilometer. Det gav lidt syre i lårbasserne, at det hele tiden gav efter, når man skulle sætte fra. Så da vi havde gået i det i et stykke tid, talte vi om, at når vi rundede næste hage/høfte/"sving", ville verden se meget anderledes ud, men ak nej. Udsigten mod Tunø og Aarhus kunne ingen dog tage fra os. Det var bestemt alt "besværet værd". Trætheden havde måske fået et lille overtag i os, men humøret var stadig højt, da vi ankom til Mårup Havn. Vi fandt en bænk, hvor vi kunne nyde vores velfortjente påskebryg, mens vi kunne spejde ud over Mårup Vig og Sælvigbugten, som ville være en stor del af morgendagens tur.

Issehoved er en mini-udgave af Skagens Gren

Det var nogenlunde underlaget fra Issehoved til Mårup Havn

3. etape: Fra Mårup Havn til Kolby Kås (20,8 km)

Ingen snyderi, så 3. etape startede præcis der ved den bænk, hvor vi afslutningsvis fik en øl i går. På denne etape var vi lidt forberedte på, hvad der ventede. Måske lige starten fra Mårup Havn var lidt ukendt, men da vi først kom ned til strandkanten, var vi klar over, at vi var på nogenlunde sikker grund, indtil vi kom til Sælvig. For store dele af denne første halvdel af tredje etape, ville foregå på sandstrand - i lighed med stykket fra Langør til Issehoved. Der var lidt flere sten, men ikke et nævneværdigt problem for samsinger i deres bedste alder. 


Vi krydsede igen Kanhave-kanalen og der drog vi begge et lettelsens suk, for nu var vi igen på sydøen og så kan intet gå galt. Det sagt med et glimt i øjet. Der har, fra vi var ganske små drenge, været drillerier mellem dem fra sydøen og dem fra nordøen. Når midaldrende gamle mænd så keder sig og er løbet tør for andre anekdoter, er det en "gammel traver", der bliver hevet frem. Jeg vil gerne her slå fast, at der ikke er noget galt med folk fra nordøen, men tag jer alligevel i agt, når I krydser Kanhave-kanalen i nordgående retning (ha ha) - spøg til side. Jeg kender mange fra nordøen og alle som en er meget dejlige mennesker og heldigvis har de samme forhold til os på sydøen og det er vist en "krig" fra en svunden tid.


Til min store overraskelse, opdagede jeg, at Henrik er historie interesseret. Allerede på første etape, da vi rendte ind i lidt udfordringer, spurgte Henrik: "Hvad ville Scott og Amundsen ha' gjort her?" Til de af jer, der ligesom jeg, måske har hørt navnene før, men ikke kan placere dem, handler det kort om, at den engelske søofficer Robert Scott og den norske polarforsker Roald Amundsen, kæmpede om, hvem der først ville komme til Sydpolen. Amundsen vandt og var der 33 dage før Scott, der oven i købet mistede livet på tilbageturen. Det blev et tilbagevendende tema, at når vi rendte ind i udfordrende ting....eller lidt kedelige, poppede spørgsmålet op igen og igen.


Således også langs vandkanten i Sælvigbugten, hvor vi travede og travede i sand. En anelse trivielt og jeg følte, at det var min pligt, at stille det oplagte spørgsmål: "Hvad ville Scott og Amundsen ha gjort her?" Henrik kiggede på mig og svarede tørt: "Tage skiene af". Måske man skulle have været der - lige på det tidspunkt, det blev sagt, men vi morede os meget og så gik vi ellers videre med fornyet energi. 


Ved Bjælkerenden, der er et lille vandløb, der løber på tværs af, hvor vi skulle gå, var vi nødt til at skulle et lille smut op på Havvejen, for ikke at få våde fødder. Den lille rende ligger kort før et mindre skovområde, der omkrandser et større sommerhusområde. Efter at have passeret renden, kom vi ned til et grønt område, der igen ledte os ned til stranden. Herfra begyndte det on/off igen med små og store sten, indtil vi ramte Sælvig, som jo også er færgehavn til Jyllands-siden. Her havde vi et mindre ophold, da jeg skulle have ændret færgebilletterne til hjemturen. 

Kanhave-kanalen

Første del af stykket fra Sælvig til Kolby Kås, er problemfrit for garvede vandrere. Typisk strandområde med småsten, muslingeskaller og sand i en stor blanding, men det er dog til at gå i. Senere kommer man til at gå på et lille bakkedrag, før man følger et trampespor i en del kilometer, indtil man når hen til helligkilden ved Ilse Made....indrømmet, jeg har aldrig været særligt troende, men da vi kom til kilden, kunne jeg i første omgang slet ikke få øje på den. Henrik pegede flere gange og fortalte mig hvor den var. Jeg kunne stadig ikke se den. Endelig så jeg den. Med risiko for disrespekt over for troende mennesker og i tilgift vil jeg nævne, at jeg er utrolig glad for min barndomsø og tilmed stolt af den. Selv nordøen ;-) ....men helligkilden ved Ilse Made. Jeg troede i første omgang , at det var et kloakdæksel. Jeg skal indrømme, at jeg aldrig havde været der før, men min skuffelse over denne helligkilde var åbenbart så tydelig, at Henrik havde en fest over mit måbende udtryk, det næste lange stykke tid. Samsø har heldigvis så meget at byde på, så jeg vil fremadrettet fokusere på de rigtig mange gode ting ved "vores" smukke og skønne ø.

Helligkilden ved Ilse Made

Videre det gik langs en trampesti, indtil vi kom til området omkring Vesterløkken, hvor vi igen måtte helt ned til vandkanten. Inden vi kom ned til vandkanten, kunne vi lige skimte Endelave, som jo har sin egen 'Kaninoen', på godt 21 kilometer, som jo også kan friste ved lejlighed.


Henrik og jeg, var igen kommet ned i den slags sten, vi havde lært at elske så højt fra vores tur fra Issehoved til Mårup Havn. Jeg skal ikke opfordre folk til at stjæle. På ingen måde, men har man akvariefisk og står og mangler lidt sten til bunden af akvariet, tror jeg ikke at jeg generer nogen, ved at sige, at der er rigeligt på disse kanter.


Vi var lettere brugte, da vi ankom til Kolby Kås. Havnen var tom, som den desværre har været i nogle år, siden færgeoverfarten fra Samsø til Sjælland blev flyttet fra Kolby Kås til Ballen tilbage i 2015. Samtidig blev der indsat en anden færge, så sejltiden blev forkortet med 20 minutter og samtidig med, havde den "nye" færge også større kapacitet. Så bestemt en win/win for kunderne, men er ikke sikker på, at det samme gør sig gældende for Kolby Kås. Det tænkte vi ikke på lige da vi kom i mål. Nu manglede vi én etape! :-)


4. etape: Fra Kolby Kås til Ballen (14,8 km)

Sidste etape lå for vores godt brugte fødder. Dagens etape var den korteste af de fire etaper, vi skulle ud på, så det var til at overskue. Vi vidste dog, at vi også i dag ville blive udsat for udfordringer, i form af store sten, der skulle forceres. Henrik og jeg havde delt kompetencerne op mellem os. Hvor han sprang over de store sten som en gazelle, lignede jeg mere Bambi på glatis. Til gengæld var mine kompetencer i de løse "akvarie-sten", hvor jeg "bare" kunne sætte diesel motoren til og Henrik kom sukkende og klagende bagefter, som en teenager, der var gået glip af en bytur. Desværre (for mig), var de udfordringer, der ventede os i dag nok mere Henriks terræn, end mit. Eller i hvert fald dele af etapen.


Da gårdsdagens tur afsluttede lige da vi ankom til Kolby Kås, var det jo så også her vi måtte starte på næste tur. Vi gik forbi havneanlægget og hen i modsatte ende, hvor vi skulle gennem en rød dør, hvorpå der stod noget i retning af "adgang til badestranden". Vejen er ganske vist den rigtige, men at kalde det en badestrand, er nu nok at oversælge produktet en anelse. 


Til gengæld blev vi ledt op på skrænterne, hvor vi nu skulle gå et pænt stykke på en trampesti, med den skønneste udsigt ud over vandet. Trampestien gik til, hvor Brattingsborg Gods har sat hegnspæle op, der på godt samsk betyder, at man skal gå en anden vej og i dette tilfælde betød det, at vi skulle ned på stranden igen. Sandstranden havde nu fået en lidt mere grovkornet karakter, nu hvor vi havde direkte sigte mod Grydenæs Odde. 

Vesborg Fyr - det sydvestlige hjørne

Bagud kig til Vesborg Fyr fra "bunden" af Samsø, langs Brattingsborg skov

Efter at have rundet Grydenæs Odde, kunne vi fornemme, at i takt med at vi kom tættere og tættere på Vesborg Fyr, vil stenene på stranden blive af mere grov karakter.

Ud over aftalen, at vi i videst mulig omfang skulle være så tæt på havet, som det var praktisk muligt, lavede vi en ny aftale om, at vi skulle runde de fyr vi mødte med fyret på venstre side. Jeg skal indrømme, at jeg fortrød den aftale, da vi skulle rundt om Vesborg Fyr. Store glatte sten, men heldigvis var vandstanden således, at man med forsigtighed kunne passere stedet, men skulle man ikke være en stædig gammel Samsing med hang til en særlig form for dumstædighed, kan man lige før fyret gå op ad trappen og så faktisk nyde udsigten fra toppen, i stedet for dette stunt. Det føltes dog godt...bagefter :-)


Da vi havde rundet hjørnet, var det dog igen indbydende og dejligt terræn at gå i. På sydsiden af Samsø, hvor vi nu befandt os på en blanding af mindre markveje, trampestier og løst ral på stranden, bevægede vi os hen mod Lushage. I forhold til de forrige dage, var det en anelse mere koldt og blæsende denne dag, så det var derfor rart, at kunne gå rask trav, for at holde varmen. På vejen fra Vesborg Fyr til Lushage Fyr, der indrammer øens sydlige bastion ind, havde man til venstre udkig til Brattingsborg Gods, mens man til højre havde udkig til de 10 havvindmøller der - sjovt nok - står ude i havet. På selvsamme strækning, passeres godsets to "badehuse". Da vi kom til Lushage Fyr, var det derfor tid til en sidste pause og lidt læ, før vi skulle gå det sidste stykke mod Ballen og dermed turens afslutning.

Lushage Fyr

Stykket fra Lushage Fyr til Harpesdal, foregik ad en markvej tæt ved vandet. Det var dog tilladt at benytte stier så tæt på vandet, når de nu var der af samme grund. SÅ dumme var vi heller ikke (synes vi selv). Vi manglede nu kun ganske få kilometer, før vi var ved vejs ende på den skønne rundtur om barndomsøen, som vi begge havde drømt om i mange år, men bare aldrig rigtig ført ud i livet. Før vi nåede helt i mål,  passerede vi gravhøjen med det særprægede navn, 'Knøsen' og dernæst skulle vi runde 'Vorres Hage', før vi var ved Harpesdal. Her skulle vi lige udfordres en sidste gang med en gang store sten, der strakte sig en kilometers penge, før vi nåede hen til færgehavnen.

Gravhøjen 'Knøsen'

Fra færgehavnen hen til 'Peters bænk', på Ballen Havn, lige over for Brugsen, var det ren lykkerus over at have klaret turen. Det der fire dage forinden havde virket en kende uoverskueligt, var nu virkelighed. Graff og Gylling, aka Scott og Amundsen, havde nu gjort noget, der var større end opdagelsen af Sydpolen. De havde gået hele vejen rundt om Samsø - uden ski. Måske havde nogen gjort det før os, men aldrig nogen med samme gejst og passion, som vi havde under denne tur. 


Og lur mig. I takt med indtagelse af sild til næste års juleforkost, bliver denne historie kun bedre...



Reflektioner og fakta om turen rundt om Samsø

Skulle nogen savne lidt flere reflektioner og fakta om turen, vil jeg efter bedste evne forsøge i en kort veersion, at skitsere dem her nedenstående. På kortet til venstre, har jeg forsøgt at indtegne, hvor udfordringerne har være størst:


1. etape fra Ballen til Langør
21,82 km - 4:18 t/m - 11:51 min. i gennemsnit pr. km - 119 højdemeter


Stykket lige før Stålhøj, til man rammer Besser Rev, ca. 1 km. - store sten.

På "indersiden" af Stauns Fjord -stier, ikke stier, respekt for fugleyngel. Lidt tilfældigt, hvor man går. Her bliver turen ikke den samme to gange i træk.


2. etape fra Langør til Mårup havn

24,24 km - 4:51 t/m - 12:01 min. i gennemsnit pr. km - 114 højdemeter


Ca. 700 meter fra Issehoved på vestsiden og hele vejen til Mårup Havn - ca. 8 km - løse sten og mange af dem.


3. etape fra Mårup Havn til Kolby Kås
20,82 km - 4:23 t/m - 12:35 min. i gennemsnit pr. km - 99 højdemeter


De sidste par kilometer fra Helligkilden, eller måske rettere lidt senere og til afslutningen i Kolby Kås - samme slags løse sten som på vestsiden af nordøen.


4. etape fra Kolby Kås til Ballen
14,81 km - 3:17 t/m - 13:19 min. i gennemsnit pr. km - 116 højdemeter


Ved rundingen af Vesborg Fyr og på stykket fra Harpesdal til Ballen Færgehavn - godt en kilometer. Store sten

Samlet giver det en total distance på 81,69 km - hvilket jo desværre ikke inkluderer Besser Rev, som vi så vil tage på et senere tidspunkt, hvor det er tilladt at færdes på Besser Rev. Yngletiden er som tidligere beskrevet fra den 1. april til 15. juli og her er der ingen adgang på Besser Rev og i dele af Stauns Fjord. Turen frem og tilbage langs "Revet", er ca. 10-11 kilometer. Denne 5. etape, vil blive beskrevet på denne side, når den er gennemført. 


 Værd at vide om Samsø...


  • Samsø er 114 km²
  • Kyststrækning - ca. 92-93 km 
  • Der er 3.682 (2021) indbyggere på Samsø
  • 22 små landsbyer på Samsø - jeg vil mene at Besser er hovedbyen, men de fleste andre vil nok nævne byer som Tranebjerg, Nordby og Ballen 
  • 4 lystbådehavne - Ballen, Langør, Mårup Havn og Kolby Kås
  • 2 færgehavne - Sælvig og Ballen
  • 4 Campingpladser - Nordby, Sælvigbugten, Ballen og Kolby
  • 7 kirker - Besser, Tranebjerg, Nordby, Ørby, Kolby, Onsbjerg og Langør
  • Længde: 28 km
  • Bredeste punkt: 7 km
  • Smalleste punkt: 500 meter
  • Højeste punkt: Ballebjerg - 64 meter
  • Største by: Tranebjerg - 829 indbyggere (2019)
  • 45 forskellige nationaliteter
  • En person fra Samsø, kaldes en 'Samsing'


Samsø Rundt
Har man fået smag for at at tage en tur rundt om denne skønne ø - 
"Riget i Midten" - får man de bedste anbefalinger herfra. Turen kan være hård sine steder, men man kan alternativt trække længere ind på vejene og i bakkerne på nordøen, hvis man synes, at tærrænet på visse stræk er for hårdt at gå i. Er nogen blevet nysgerrige efter at besøge eller vide mere om Samsø, kan man med fordel besøge VisitSamsøs hjemmeside på nedenstående link:


VisitSamsø - Din officielle guide til Samsø | www.visitsamsoe.dk


Samsø er ligeledes en del af en Ø-Camino, der udover Samsø, består af Langeland, Læsø, Ærø og Fanø. Projektet er også en del af Øhigh5 og det kan man læse mere om her:


Ø-CAMINO SAMSØ | VisitSamsoe.dk


Jeg skal for god ordens skyld sige, at jeg ikke selv har nogen aktier, andele eller andre velfærdsgoder i anbefalingen af de to ovenstående link, men kan jeg yde et lille bitte bidrag i udbredelsen af reklame for mit elskede Samsø, hjælper jeg gerne til :-)